clientina.com
Shares

3 vrste poslovanja

​Internet marketing ​treba biti organizovan oko jedne važne ideje.​ Kom tipu biznisa pripadate?​ To o čemu ćemo danas govoriti nije tip vašeg proizvoda ili usluge. Govorićemo o pristupu rada sa klijentima​.

Mnoga ​firme misle da su ​orijentisne na klijente. Ali ono što stvarno rade je da pokušaju da imitiraju neke druge, obično velike kompanije, i da pri tome potpuno propuštaju ​osnovu orijentacije prema klijentu.

Prema pristupu možemo razlikovati tri različite vrste poslovanja:

​Tranzakciono poslovanje

​Prva vrsta ​pristupa može se nazvati transakcijonim poslovajnem. Od ostalih oblika razlikuje se visokim nivoom kapitalizacije, upotrebom najnovijih tehnologija i deljenjem svih procesa na montažne linije. Neki od primera takvih preduzeća su proizvođači automobila, velike kompanije u elektronskoj ​industriji, mreže restorana obično organizovane u franšizama, mreže benzinskih pumpi, veliki supermarketi ...

​Klijenti koji koriste proizvode i usluge takvih preduzeća obično znaju​ kakav problem imaju. Oni takođe znaju kako da reše takav problem, kupujući proizvod od tranzakcionog biznis operatera. Na primer, znam da će se moj automobil zaustaviti bez benzina, pa tražim benzinsku stanicu da ​ga napunim.

​Preduzeća u ovoj kategoriji koriste ogromna finansijska sredstva. Obično su to velika ​preduzeća i oni mobilišu finansijska sredstva na berzi putem IPO-a ili prodajom obveznica preduzeća. Koncentrišu se na niske cene usluga i na ogroman obim prodaje.

​Mnoga mala preduzeća pokušavaju da se takmiče protiv ovih ogromnih preduzeća i to je obično strategija neuspeha. Niske cene, veliki troškovi i mala količina prodaje u malim preduzećima guraju vlasnike u zatvoren krug sa puno posla i minimalnom ili nikakvom zaradom. To se događa ako vam je jedina strategija niska cena. Za mala preduzeća niske cene nikada ne bi trebalo da budu strategija. Postoji toliko mnogo pristupa da se izbegne borba sa niskim cenama.

Još jedan aspekt transakcijskog poslovanja koji je takođe važan za razvoj drugih vrsta poslovanja: proizvodnja se seli u zemlje sa malim troškovima: Kina, Koreja, Tajland, Bangladeš ... Zbog toga mnogi radnici u razvijenim zemljama gube posao i odlaze u preduzetništvo i startap mala preduzeća.

​Poslovanje u sferi usluga

Usluge izgledaju mnogo bolje za mala preduzeća jer u ovoj vrsti preduzetništva postoje mogućnosti veće marže. Klijenti su svesni problema koji imaju, ali obično ne znaju kako da ga reše. Na primer, znam da mi tuš curi, ali ne znam kako da to popravim pa tražim stručnjaka, u ovom primeru vodoinstalatera. Usluge takođe mogu biti na mnogo višem nivou, na primer, mnogi konsultanti ili inženjerske kompanije takođe rade u ​sferi usluga. Sve dok klijent zna koga treba da angažuje da obavlja posao i sve dok je klijent svestan problema, vi ste u uslužnoj niši.

​Овде посао може да иде са већим ценама и маржама, али овде је проблем што се пуно времена користи за производњу довољне количине и квалитета услуга, а конкуренција је огромна јер људи који су некада радили у фабрикама отварају сопствени посао и они нуде сличне услуге као и ви. То ствара притисак на цене и ускоро ћете се наћи у истом кругу пуно посла и мале награде.

Biznis orjentisan na klijente

Ova vrsta poslovanja nudi najbolje mogućnosti za visoku zaradu i brz rast. Ovde klijent ne zna u čemu je njegov problem. On samo osetća da postoji neka vrsta neprijatnosti, ali ne može jasno reći zašto je to tako. Pošto ne zna koren problema, očigledno ne zna šta je rešenje

Naš zadatak kao preduzetnika je da objasnimo problem i pokažemo duboko znanje o toj temi. Samo objašnjenjem problema odmah postajemo stručnjaci u očima klijenta, ovo povećava našu vrednost za klijenta. Budući da ni klijentu ni problem ni rešenje nisu jasni, za našu uslugu možemo tražiti skoro svaku cenu. Cena se u takvom slučaju ne kreira od troškova proizvodnje ili od prosečne cene na tržištu.

S obzirom da ste jedini stručnjak, praktično nema konkurencije za našu uslugu i pošto rešenje nije poznato teško je razumeti i koliki su troškovi proizvodnje. Zbog toga za klijenta postavljamo cenu na osnovu vrednosti. A vrednost često može biti i šteta koju problem može stvoriti našem klijentu ako se ne rešava.

​Pozivam sve male preduzetnike da svoj posao i obrazac razmišljanja preusmere iz transakcionog i uslužnog poslovanja u sisteme orijentisa​ne na kupca. Ne da prodaju proizvode i usluge, već da nude rešenja za probleme. ​Obraćati se kupcu, ne navodeći svojstva proizvoda, već razgovarati o problemima i neprijatnostima koje klijent oseća i ponuditi rešenja za njih. Ne zaboravite da ​tračite odgovarajuće, više, cene za svoja rešenja. Kupci više veruju u rešenja koja nisu besplatna ili jeftina.

About the Author admin

Popular posts

>